Chefen tror …
2015-08-12
Nyligen genomförde jag ett ledningsgruppsuppdrag ute på härliga Ekerö. Under en paus passade jag på att njuta av solen och läsa lite i tidningen Chef som jag tycker har väldigt bra reportage och krönikörer. Jag blev glatt överraskad när jag såg rubriken: “Chefer leder inte som de tror”. Artikeln handlade om en färsk ledarskapsstudie som påbörjades 2010 av Simon Elvnäs och hans forskargrupp vid KTH. De har studerat chefer för att se om de gör de saker som de tror att de gör och om det har avsedd effekt. Den imponerande studien omfattar 3 500 timmar per år—totalt 17 500 arbetstimmar—där man har följt 400 chefer från olika branscher och organisationer ute i fält. Såvitt jag vet är det den största interaktiva studien som genomförts i Sverige. Forskningsprojektet, som inte är avslutat utan ska presenteras i sin helhet när Elvnäs doktorerar sent i år eller i början 2016, undersöker även vad cheferna definierar som ledarskapsbeteende.
Elvnäs slutsatser visar exakt på hur vi inom Rezon vill arbeta för att utveckla ledare. Två av Rezons grundvärden är ”vetenskaplig” och ”humanistisk”, vilket ligger helt i linje med studiens resultat—att bra arbetsledning är ett coachande förhållningssätt utifrån uppmärksamhet, uppföljning och utvärdering.
Efter att ha spenderat nästan 16 år på att bli främst i Sverige i ledarskapskursen UGL (Utveckling av Grupp och Ledare) både vad det gäller kvalitet och antal kurser per år, går vi nu mot nya och större mål och visioner. Till hösten kommer vi (bland annat) satsa ännu mer på Försvarshögskolans koncept UL – Utvecklande Ledarskap, som tränar ledare att motivera och inspirera, vara ett föredöme och visa personlig omtanke.
Medan UGL handlar om utveckling av ledare och grupp, fokuserar UL alltså på mitt personliga ledarskap. Hur utvecklande är jag? Ger jag utrymme för kreativitet och delaktighet? Lyfter jag frågor som rör etik och moral? Ger jag stöd och tar jag nödvändiga konflikter? Vad behöver jag göra mer av? Ett annat forskningsbaserat koncept som vi är i startgroparna med att rulla igång är “IL” som betyder Indirekt Ledarskap som belyser utmaningar och svårigheter när jag ska leda på flera organisatoriska nivåer. Alltså hur jag hanterar ”korstrycket”. Hur balanserar jag vad styrelsen, eller politikerna, säger och förmedlar nedåt i leden?
Jag pausade en stund och tyckte fåglarnas kvitter matchade mitt humör. Alla Rezons insatser grundas i gedigen och modern forskning och därför är det extra roligt när det kommer ny och dessutom svensk forskning på området. Sedan läste jag förväntansfullt vidare.
En ganska radikal iakttagelse (jag blev själv förvånad) som Elvenäs och hans team gjort, var till exempel att chefer uppskattade att de ägnade 40 procent åt återkoppling medan det filmade materialet visar att det i verkligheten inte var mer än knappa 2 procent. Nästan 90 procent av tiden ägnades åt att instruera, informera och diskutera, när cheferna i själva verket trodde de hade ett coachande förhållningssätt. Att utgå från att människor har sina egna svar, att de kan och vill styra sin egen utveckling, det, är coachande förhållningssätt. Att du som chef kan skapa förutsättningar för utveckling, snarare än att instruera, diskutera eller försöka förändra människor.
Jag kände mig upprymd. Att vår slogan lyder ”organisationer består av människor” är ingen slump. Rezons insatser inom ledarskap rör ofta frågor som att deltagarna behöver bottna i sina och andras känslor, tankar och beteenden
Bland vågskvalp, solsken och fågelkvitter tänker jag att det är ju superkul att några av våra senaste satsningar inom ledarskap och coaching kommer att fylla de behov som den senaste forskningen visar att det ska innehålla. Jag måste träffa den här Elvnäs, tänker jag när pausen är över och jag skyndar in för att fortsätta ledningsgruppsutvecklingen.
Skribent
Joakim Lönn
VD | Sälj- och affärsutveckling
Tfn 010-709 98 03 Mobil 070-322 36 87 E-post joakim.lonn@rezon.se
Fler artiklar från bloggen
- Chefen tror …
- Dimma, kärlek och grupputveckling
- Nytt år – vilka är mina intentioner?
- Om närvaro och att våga möta sin egen smärta
- Prima liv
- Alla har ansvar för att stoppa energitjuven
- Är du rädd för att bli rädd?
- Att lyckas med omorganisationer – ett urgammalt dilemma
- Lyxfällan – eller hur man kokar en groda
- Bete dig som folk!
- Att inte räcka till när man som bäst behöver det
- Var här och nu, har jag lärt mig på en ugl-kurs
- Problemet är inte problemet, det är din inställning till problemet som är problemet
- Jag behöver inte lära mig nåt nytt som krånglar till saker
- Men det är ju sant!
- Historien om hur en missnöjd kund blev en av våra bästa kunder
- Utvärdering och personliga erfarenheter kopplat till kundrelationer
- Jag är ingen säljare, jag är coach
- Rivstart!
- Är du lat eller?
- Sommarlovspaniken
- Vinnarskallar och Cliff Barnes
- Ribba? Det har väl inget med fotboll att göra
- Möteshysteri
- Jag tycker om dig när jag tycker om mig själv i din närvaro *
- Jag ska köpa vingar för pengarna
- Vad f-n har känslor med ledarskap att göra?
- Rötägg i organisationer
- Att välja och välja bort
- Mod att leva som jag lär
- Allt är fel
- Har jag anställt en Hannibal Lecter?
- Mångfald
- NLP och Coaching
- Rätt person på rätt plats i rätt tid
- Ansvar utan befogenhet ger risk för utbrändhet