Har jag anställt en Hannibal Lecter?

2012-01-26

En god vän som är VD hade rekryterat en affärsområdeschef. Under intervjuer visade kandidaten som fick jobbet ett mycket socialt och flexibelt beteende och upplevdes som charmig. Men, bara efter en månads anställning uppstod stora konflikter och några medarbetare sa upp sig och den nyanställde chefen visade en helt annan sida. Han var aggressiv och känslokall. Min gode vän benämnde honom som en psykopat och nu var han tvungen att köpa ut affärsområdeschefen. Min gode vän låg nu illa till och behövde hjälp att sortera ut begreppen för att inte upprepa samma, och nu dyra, misstag

Det pratas och skrivs mycket om chefer som är ”psykopater”. Generellt finns det få renodlade psykopater som är chefer i arbetslivet då renodlade psykopater inte klarar av den långsiktighet och det planerande som chefer måste ha. Renodlade psykopater är till och från riktiga ”virrpannor” utan uthållighet.

Däremot finns det chefer med olika drag av psykopatologi.

Några exempel på vad som kan ses som styrkor – och oftast är det – hos en chef men ibland kan innebära bakomliggande psykopatologiska drag:

– Charmerande, visionära, kan motivera och få med sig människor. Kan innebära manipulerande och storstilade (grandiosa).

– Gott självförtroende. Kan innebära ett kraftigt uppblåst ego (självbild).

– Bra på att fatta svåra beslut – t.ex vid massuppsägningar. Kan innebära total avsaknad av empati (medkänsla).

Det är inte alltid så lätt att avgöra om det är genuina styrkor eller om det finns underliggande psykopatiska inslag. Jag får en hel del samtal om det här från bekymrade företagare och ledare som vill ha hjälp att särskilja på styrkor och ev. skadliga beteenden.

Olika sätt att minimera riskerna för att anställa en Hannibal Lecter – d.v.s. en person med psykopatiska drag – är att via tester, djupintervjuer och referenser undersöka om personen t.ex. är starkt impulsiv, haft tidiga beteendeproblem, frekventa nya förhållanden/äktenskap, ljuger lätt och trovärdigt, blivit dömd eller varit misstänkt för olika lagbrott, lever genom andra m.m. Det finns checklistor för detta. Och ja – vi har dem listorna och dessutom tester och metoder.

Urban Bergman bloggar om rekrytering och arbetslivsfenomen.