Ribba? Det har väl inget med fotboll att göra

2012-04-21

Forskare gör det. Barn gör det. Chefer gör det. Tränare gör det. Kvinnor såväl som män gör det. Vaddå? Jo, hittar det vi letar efter och uppmärksammar det vi fokuserar på. Det är förstås helt naturligt att uppleva världen genom vårt eget subjektiva filter. Men hur ser vårt filter ut? Hur reagerar du själv på rubriken i denna blogg?

Jag har en ytligt bekant vars liv tycks vara en kamp. Inte för att han är sjuk, saknar vänner eller har dålig ekonomi. Tvärtom har han ett bra jobb med god lön, vänner som han umgås med och är vid god vigör. Men trots det så verkar han ha svårt att uppskatta det han har. Det finns ständigt något klaga på, fel att åtgärda, människor som är dumma i huvudet etc. Det verkar som om han letar fel, skapar problem och hittar saker att reta sig på. Rätt eller fel, men från mitt perspektiv ser det ut som om han upplever livet i motvind. Jag kan så klart inte veta hur lycklig han är, men det intressanta är att han – oavsett var han befunnit sig, vilket jobb eller partner han haft etc – i mångt och mycket uppmärksammat det som gör honom missnöjd.

Det går naturligtvis att hitta de mest orimliga saker i vår tillvaro, bara man anstränger sig tillräckligt mycket. Det hela handlar om fokus. Men vad händer om vi ständigt letar efter sådant som gör oss missnöjda? I en rätt absurd men rolig gammal busringning av Hassangänget ringer Kristian Luuk upp Svenska fotbollsförbundet och frågar varför så många sexuella ord hämtats från fotbollen. Ribba, skjut och stolpskott har väl inget med fotboll att göra. Dessa sexuella anspelningar – jag tycker att det drar ned fotbollens rykte, säger Luuk till en minst sagt konfunderad man i andra änden (lyssna på busringningen här). Visst, även om denna busringning är absurd så ligger det något i det faktum att det vi håller för sant påverkar vår världsbild. Vår fokus fungerar enkelt förklarat utifrån fyra övergripande principer:

1. Vi hittar det vi letar efter. Vad letar du efter – dåliga eller goda sidor hos människor omkring dig?

2. Vi utvecklar det vi medvetet fokuserar på. Vad fokuserar du på – dina brister eller styrkor?

3. Det vi uppmärksammar växer och blir större. Vad uppmärksammar du – problem eller möjligheter?

4. Det vi tänker på blir vår verklighet. Vad accepterar du som bevis för att förklara det som händer i ditt liv?

Vi kan välja att förhålla oss till vår vardag på olika sätt. Vårt subjektiva filter släpper igenom det vi vill fokusera på och det vi fokuserar på styr vårt sätt att tolka vår tillvaro. Så hur ser ditt filter ut? Vad har du haft din fokus på idag? Den senaste veckan? Så här långt in på 2012? Har din fokus hjälpt eller stjälpt dig i ditt dagliga liv?