Alla har ansvar för att stoppa energitjuven

2013-06-05

Har du märkt att det finns människor som suger energi från dig? Personer som du blir trött på eller till och med blir handlingsförlamad av att träffa? Energitjuven.

En typisk energitjuv bryter gärna in och tar över diskussioner och påstår tvärsäkert saker utan att lyssna på andras åsikter. Om personen ifrågasätts blir han eller hon cynisk, aggressiv eller ignorerande. Just detta hände faktiskt nyligen hos en kund. Min kund – chefen för denna person – arbetade med en mix av coaching och tydlig styrning vilket löste problemet. Utmärkt gjort!

En energitjuv är oerhört uppfylld av sig själv och får en kick av den energi han eller hon tar från andra. I diskussioner är de verbala, höjer rösten och har en viktig min.

Energitjuven har en mer eller mindre medveten vilja att skapa osäkerhet och rädsla och kan få andras självförtroende att sjunka.

Förklaringen till energitjuvars beteende är ofta att de känner sig hotade och har dålig självkänsla. Det finns ofta finnas historiska orsaker till detta i energitjuvens liv, men orsaken kan också vara ett försöka att kompensera en brist på abstraktionsförmåga – det är helt enkelt ”inte riktigt rätt möblerat på övervåningen”. Hur som helst finns det absolut inga ursäkter för att bete sig på det här sättet.

Energitjuvar i privatlivet är lättare att undvika än de i arbetslivet. I privatlivet kan man ju bara sluta umgås med dem, vilket inte är lika lätt eller ens möjligt på en arbetsplats. Därför är det viktigt att ha ett tydligt, öppet och respektfullt klimat med god kommunikation så att inte konflikter utvecklas. Här har varje medarbetare ett eget ansvar att säga till och reagera.Chefen har här också en viktig arbetsuppgift i att bedöma sina medarbetare och deras relationer. Utifrån detta ska chefen ta sitt ledarskap och då coacha, styra samt snabbt hantera konflikter.

Denna typ av ledarskap är dessutom mer klädsamt rent pedagogiskt – ur ett föredömesperspektiv.

Energitjuvar smyger runt i både privat och offentligt finansierade organisationer. I privata organisationer finns ofta ett tydligare sätt att mäta resultat vilket kan innebära att man där – om man så vill – har möjlighet att agera snabbare.

Ju tidigare man stävjar energitjuvar desto större möjlighet för organisationen att må bättre.

Dessutom blir det ju mycket roligare att gå till jobbet.

Urban Bergman Leg Psykolog, Rekrytering & Management Bloggar om intressanta företeelser i verkligheten.