Sommarlovspaniken

2012-06-21

Då vi var små och hade gått i skola i ett par, kanske tre år var det få ord som hade härligare lyster än “jultomten” och “sommarlov”. Sommarlovet associerades med bad, frihet, harmoni, äventyr och mycket mer än så.

De flesta av oss kan säkert känna lukten av hägg, rosor och hö. Speciellt när jag känner doften av hö transporteras jag blixtsnabbt tillbaka till 1977 i Delsbo och en underbar hölada där vi busade, byggde gångar, hoppade och fikade i det härliga höet. Nu börjar klassiska sommarvisor spelas i radion och får mig minnas vad vi hade på oss eller höra oss själva sjunga Den Blomstertid Nu Kommer i högan sky i någon gammal kyrka. Den friheten, ett barns frihet, är något nostalgiskt och vackert och från en svunnen tid. Idag är det snarare så att vi upplever vad jag kallar “sommarlovspaniken”. Den börjar någon gång i maj och når sin kulmen veckan innan midsommar (eller I värsta fall, natten innan midsommarafton).

Allt ska hinnas klart innan midsommar för då “stänger” ju Sverige. Både professionellt och privat. Man ska avsluta projekt, utvärdera, göra rapporter, göra halvårsbokslut, och företag ska hinna med sommarfesten. Man ska planera in arbetslivet efter semestern. Vilka projekt ska man påbörja och ta tag i då? Vem håller i kick-offen i augusti? Privat ska man på vårfester och skolavslutningar, studentskivor, konfirmationer, dansuppvisningar, fotbollsupptakter och hinna med grillkvällar hos bekanta som precis renoverat klart sin uteplats. Man ska plantera i trädgården, smörja cykelkedjor och glöm inte träningen inför den kommande badsäsongen. Det är hysteriskt i maj-juni.

Allt det här för att hinna med att tillfredsställa alla våra behov som vi har just under själva semestern, och som vi troligen omedvetet och kanske medvetet har förträng i ca 10 månader. Ja, vad är det egentligen med oss nordbor som gör att vi nästa går i nåt sorts socialt ide under vår mörka årstid?!

Kanske är ändå sommarlovspaniken värd sitt pris. För någonstans bortom horisonten väntar den där friheten. Om det är en resa till Medelhavet eller en semester, det spelar ingen roll. Man ser sig själv på en strand eller i en hammock, läsandes en bok. Det är en känsla av frihet som hägrar. Mina tankar vandrar vidare till mig själv och vår familjs sommar, Beas hembakade bullar, barnens skratt, hav, sol, isglass…..

-Men vänta, vi är inte där än!

Jag rycks ur min dagdröm där jag ser mig själv, barnen och min blivande hustru äta hembakade bullar och dricka saft på en härlig havsstrand. Jag är ju på kontoret. Shit, min to-do lista är två sidor lång och klockan är redan 18.30 och jag är kvar på kontoret.

Nej, nu är det nog för mig! STOP IT, skriker jag tyst i mitt huvud och tänker på ett You Tube klipp med Bob Newhart. http://www.youtube.com/watch?v=BYLMTvxOaeE

Hädanefter vill jag tillfredställa mina behov av kärlek, tillit, frihet, gemenskap, respekt, harmoni, värme, spänning, trygghet. Det första jag tänker på just nu är helgen 20-22 juli för då fylls flera av dessa behov för då får jag hedra och fira min blivande fru med att föra på vigselringen på hennes finger och det tillsammans med släkt och vänner!

På vilket sätt tänker ni njuta av livet?

Glad midsommar!

Joakim Lönn

VD Rezon AB