Rivstart!

2012-09-20

0-100 på 6 sekunder. Nyss hemkommen från smekmånad och nyss tillbaka från en tre veckors semester blev det rivstart så snart jag klev in på kontoret. Den första veckan hann jag med en sväng till Resö för att teamutveckla oss med 11 nya konsulter inför vår storsatsning med MI (Motivational Interviewing) med Försäkringskassan, ett stopp i Stockholm hos Posten för upptakt inför vårt stora uppdrag i säljhinder, stor offert för UGL, ett lönesamtal med en eventuell medarbetare och ett ideellt möte med Företagarna Sundsvall. Jag har varit äkta man och pappa. Sch-mack! Tillbaka till verkligheten.

Va? Är det redan i slutet av september?

Jag vet. Jag är inget undantag. Racet går på högsta fart och kommer hålla i sig till sista julklappen är inhndlad och man somnar med glöggen i hand. Känns det igen?

Vad är det som gör att jag frivilligt slänger mig in I det här? Jo, motivationen att hjälpa andra, självförverkligande och att jag brinner för det jag jobbar med. Jag tillsammans med mina kollegor representerar ett företag med produkter och tjänster som jag är otroligt stolt över. Det ger mig både energi och lust att orka.

Alla kan förstås inte tycka lika mycket om sitt jobb som jag gör, eller kanske inte har möjligheten att påverka så mycket som jag, men det är upp till oss alla att finna den där vägen som gör oss produktiva, glada och balanserade människor även på fritiden.

Själv utövar jag någon form av avslappning, lyssnar på musik och ljudböcker, bastar eller lägger mig bara i hängmattan och låter tankarna flyta vilket är som meditation för mig. Man kan ha samtal med vänner eller coacher. Man bör ta hand om sig själv som passar just dig och för en del kan det handla om olika former av och rekreation. Jan-Erik Richnau har ju Rezon löparutmaningen som bjuder in till motion (finns på Facebook). I mitt fall handlar det om något så simpelt som en 30-minuters promenad som fungerar balsam för själen. Då får jag tid att rensa skallen, filtrera, höra fågelkvitter och känna doften av naturen. Men så har det inte alltid varit…

Om man jämför med Joakim Lönn 1992-93, jag jobbade hårt då också som brevbärare, så är jag den Joakim Lönns totala motsats. Det var kul första året men sen mådde jag dåligt, jag höll på ruttna. Det var inte tillräckligt motiverande och jag tappade sugen, intresset och hade inga verktyg att jobba med mig själv. Jag orkade tillslut inte jobba och hade mycket av korttidsjukfrånvaro; nu är jag aldrig sjukskriven. Som tur var hjälpte Posten mig hitta rätt och möjligheten att plugga vidare. Hade jag varit kvar där, hade mitt liv kanske gått åt pipan. Men, det lärde mig att jag har alltid ett val. Antingen att harva vidare och kanske bli en bitter medarbetare, eller göra en förändring.

Därför vill jag dela med mig av tips så här inför höst kickoffen: det kallas mindfulness och är en form av mental träning. Sinnesnärvaro. Tid för ro. Stillhet. Stresshantering. Mindfulness är ett sätt att skapa tid för sig själv. Man kör mental träning och meditation under korta snuttar av sitt liv. Det finns massvis med länkar att ladda ner från nätet och man kan tom köpa CD-skivor på apoteket. Du kanske kommer ihåg avslappningsövningar i skolan där alla låg på golvet i ett mörkt rum och lyssnade på pionjären inom mental träning, Lars-Erik Uneståhl.

Du känner sakta men säkert hur din vänstra arm slappnar av…och sjunker in i golvet…

Jag brukade få gåshud och somna på stubben. Vilket jag antar är ett ganska gott betyg.

Den enklaste mentala träningen är att låta någon berätta för en hur man ska slappna av eller själv skapa bilder av lugn och ro. Sluta ögonlocken och skapa bilder om hur man vill ha det och vara. Det gäller att leva här och nu och, det finns alltid plats för en fem minutare på tunnelbanan, på en parkering innan man ska in och handla, i en lång kö eller varför inte ett par minuter innan man somnar på kvällen.

Har ni själva något bra tips på att hantera ”racet”

För mer information: www.mindfulness.se

Nedladdningsbara meditationsslingor: http://marc.ucla.edu/body.cfm?id=22

Av Joakim Lönn