Jag ska köpa vingar för pengarna

2012-03-15

När jag för några veckor sedan var på Oddset Hockey Games i Globen fick jag se och höra MikaeI Rickfors sjunga nationalsången. Jag vet inte om det var hans uppträdande eller om det var i kombination med vilket självförtroende jag tyckte vårt l>andslag visade – jag kom i alla fall att tänka på frasen – Att göra det man måste är att göra det man vill – från Rickfors klassiker ”Jag ska köpa vingar för pengarna”.

Att göra det man måste är att göra det man vill är en helt självklar och sann fras för mig. Det du ”måste” är helt enkelt en produkt av det du medvetet eller undermedvetet valt. På ytan kan du säga att du egentligen inte vill men måste. Men eftersom du redan rättfärdigat ditt beteende genom att rangordna och prioritera bland dina rädslor och drivkrafter är ditt ”måste” egentligen det du vill.

Jag har idrottat så länge jag kan minnas och jag älskar fortfarande att få vara med i ett lag som får mäta sina krafter mot ett annat. Anspänningen, den fysiska ansträngningen och det oförutsägbara i en tävlingssituation är för mig oerhört stimulerande. En av de viktigaste lärdomarna jag fått lära mig på ”idrottens skola” är hur viktigt det är med risktagande. ”Fega pojkar får aldrig kyssa vackra flickor”. ”Friskt vågat hälften vunnet”. Visst de må vara klyschor, men det finns en anledning till att något blir så välanvänt att det till sist blir en klyscha.

Låt mig dock påpeka att jag inte propagerar för att människor ska bli helt impulsstyrda eller leva sina liv på ett hänsynslöst sätt. Ta ishockey som ett exempel. Man kan inte spela ishockey genom att försöka skydda sig själv och ständigt oroa sig för om man kommer att bli skadad, samtidigt slänger man sig inte heller med huvudet först för att täcka skott. Men en ishockeyspelare bygger sin framgång på passion och smart aktion, inte på rädslan av att bli sårad. Med andra ord, om du vill nå framgång behöver du ta en del risker. Ibland tar det bara sekunder för dig att göra något du aldrig gjort förut, för att få något du alltid velat ha. Att ta en risk är verkligen vad livet handlar om. Livet är en farlig sport! Om du tror att du måste spela det från åskådarplats för att slippa bli skadad, kommer du förr eller senare att leva med en gnagande ovetskap om hur livet kunde ha varit om du hade vågat. Visst, du kan bli sårad. Du kan riskera ett brustet hjärta eller att förlora pengar. Men du kan välja att se det som en lärdom istället för ett misslyckande.

Du kanske inte håller mig, och det är helt okej. Du kanske har tagit risker som inte gett dig det du önskat, du kanske tidigare förlorat mycket på att ta en risk. Men ärligt talat … Vill du leva resten av livet genom att ta det säkra före det osäkra? Är du helt nöjd med precis allt just nu?

Jag uppmuntrar dig att ta en chans! Sätt ribban lite högre! ”Det är bättre att dö rak och stolt än att leva på huk med böjda knän” (och alla andra klyschor om mod du någonsin har hört) kan summeras i ett och samma fenomen – risktagande. Anledningen till det är att det är det enda som verkligen fungerar för att nå det man vill. Vi kommer i slutändan ändå att leva våra liv som vi vill och att göra det man måste är att göra det man vill. Det är okej att vara försiktig och förnuftig, så länge det inte förlamar dig och håller dig fast i ett tillstånd av rädsla och inaktivitet. Det finns många sätt att sätta käppar i hjulet för sin framgång, men det bästa torde vara feghet.